SEKTÖREL YENİLİKLER

Fasulyeden %100 Biyo-Bazlı 3D Baskı Malzemesi ile Gözlükler Geliştiriliyor.

3D baskı, moda endüstrisinin çevresel sorununu ele alıyor

Leuven (Belçika) – 31 Mart 2022. 3D baskı çözümlerinde dünya lideri olan Materialise, malzeme yelpazesini Polyamid 11‘i (PA11) içerecek şekilde genişleterek sürdürülebilir bir gözlük endüstrisinin yolunu açıyor. %100 biyo-bazlı polimer, sürdürülebilir şekilde yetiştirilen hint fasülye çekirdeklerinden yapılyor ve gözlük için mükemmel özellikler sunuyor. Moda endüstrisinin en büyük çevresel sorunu olan aşırı üretimi ele alan 3D baskı, markaların çevreye duyarlı gözlük tüketicilerinin beklentilerini karşılamasına yardımcı oluyor.

PA11 ile 3D baskı, Belçika’nın önde gelen gözlük markası Odette Lunettes’in yepyeni sürdürülebilir, 3D baskılı gözlük koleksiyonunun arkasındaki itici güçtür. Koleksiyon, Odette Lunettes’in yaratıcı tasarımlarını, Materialize’ın 3D baskı uzmanlığını ve eski bisiklet dünya şampiyonu Tom Boonen‘in sportif geçmişini bir araya getiren benzersi bir işbirliğinin sonucudur.

Tom Boonen

Odette Lunettes’in Kurucu Ortağı Eline De Munck, “3D baskı, aklımızda olan tasarımdan ödün vermeden teknik bir spor çerçeve oluşturmak için idealdir” diyor. “Üstelik tasarımı kişiselleştirebilirsiniz. ‘Odette Lunettes X Tom Boonen’ koleksiyonumuzla tüketiciler çerçevelerinin rengini ve boyutunu seçebiliyor.”

 

Tasarım, stilden ödün vermeden spor yapmak için mükemmel bir şekilde uygundur ve iki boy ve üç renkte mevcut olan unisex bir çerçeve sunar. Tüketicilere boyutlarını ve renk yollarını seçme şansı sunma yeteneği, 3D baskının önemli bir avantajıdır; maliyetli ön yatırım veya stok riskleri olmadan mümkün olan kitlesel özelleştirme.

Packshot Odette Lunettes X Tom Boonen

Gözlükler, BASF 3D Printing Solutions markası olan Forward AM tarafından Ultrasint® PA11’de üretilmektedir. Ultrasint® PA11, Materialise’deki gözlük malzemeleri portföyünün en son üyesidir. Biyo-bazlı malzeme sorumlu bir şekilde Arkema Rilsan® Polyamid 11’e dayanan hint fasulyesinden elde edilir. Arkema, ormansızlaşmaya neden olmadan bilinçli kaynaklı bitkilerden elde edilen gelişmiş poliamid 11 malzemeleri geliştirir. BASF 3D Printing Solutions, Jayant Agro-Organics ve Solidaridad ile birlikte şirket, birkaç bin çiftçiyi iyi tarım ve sosyo-ekonomik uygulamalar konusunda eğiten Hindistan’da sürdürülebilir hint fasulyesi yetiştiriciliği için Pragati Girişimi’nin kurucu üyesidir.

3D baskı ile sürdürülebilir gözlük üretimine yön vermek

Tahminlere ve beklenen talebe dayalı hızlı moda ile aşırı üretim, moda endüstrisinin en büyük çevresel sorunu haline geldi. Gözlük için bu, satılmayan stoğun %20-30’una yol açar. 3D baskı, küçük ürün serilerini istek üzerine ve uygun maliyetli bir şekilde yazdırma olanağı sağlayarak aşırı üretim riskini azaltır.

Gözlüğün en yaygın üretimi, eksiltici bir işlemdir, istenen çerçeveyi kesmek ve şekillendirmek için gerekenden daha fazla malzeme kullanır. Bu çerçevelerde kullanılan asetatın yaklaşık %70’i atılabilir. Eklemeli bir süreç olan 3D baskı, çerçevelerin malzeme kaybı olmadan ‘spesifikasyona göre oluşturulmasını’ sağlar.

Odette Materialise 57

Materialise İş Geliştirme Direktörü Alireza Parandian, “Gözlüğün sadece iyi görünmesi değil, markayı ve tüketicinin sürdürülebilirlik bilincini yansıtacak şekilde üretilmesi gerekiyor” diyor. “3D baskı ile, katkı sürecinin atıkları en aza indiren doğası, şimdiden net çevresel ve ekonomik faydalar sunuyor. PA11 gibi bir malzeme kullanmak bu avantajları büyütme potansiyeline sahip.”

Hız, esneklik ve dijital öncelikli DNA

3D baskının ‘daha fazlasını yapma’ ve daha az israf etme yeteneği, gözlük sektöründe artan popülaritesini körükledi. Geleneksel üretim teknolojileriyle fiziksel veya finansal olarak uygun olmayan şekiller, yapılar, uyum ve formlar sağlayarak neredeyse sınırsız tasarım özgürlüğü sunar. Tasarım ve üretim esnekliği, her müşterinin yüzünü ve ihtiyaçlarını ideal bir şekilde eşleştirmeyi mümkün kılar ve gözlükte büyüyen kişiselleştirme trendini ilerletir.

Yeni yinelemelerle ilişkili masraflar olmadan tasarımların dijital olarak ince ayarını hızlı ve doğru bir şekilde yapmak, üreticilerin konsept ve üretime hazır tasarım arasındaki süreyi yaklaşık altı aydan yalnızca bir aylara indirmesine olanak tanır. 3D baskı ayrıca önemli maliyet avantajları sunarak markaların minimum finansal riskle birden fazla tasarımı test etmesine yardımcı olur ve tam üretim çalıştırmalarını üstlenmeden yeni tasarımları doğrulamalarına olanak tanır.

Parandian, “Hızı, esnekliği ve dijital öncelikli DNA’sı ile 3D baskı, gözlük markaları için radikal rekabet avantajları sağlıyor” diyor. Start-up’ları güçlendirir, yeni iş fırsatlarını destekler ve her büyüklükteki şirketin yeni tasarımlar oluşturmasına, pazar iştahını test etmesine ve minimum riskle üretimi büyütmesine olanak tanır. 3D baskı, tedarik zincirinde daha az atık üreterek ve minimum enerji tüketerek, günümüzün tüketici seçimini giderek daha fazla etkileyen daha çevreci kimlik bilgileri de sunuyor.”

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu