GÖZ SAĞLIĞIHABER

Gözlük Reçetelerine Marka Yazmak Yasak.

Konya Optisyen Gözlükçüler Odası gözlük reçetelerine marka yazılmaması için yaptığı başvuru dikkate alındı.

Son zamanlarda mevzuat gereği yasak olmasına rağmen gözlük reçetelerine marka yazılıyor olması sektör içerisinde tepkilere neden olmuştu. Şikâyetlere rağmen reçeteye marka yazma, markanın anketli not kağıdına baskılı broşürünü verme gibi uygulamalar doğrudan haksız rekabete girdiği gibi hekimin tavsiye ettiği ürünü satmayan optisyenlik müesseseleri ile tüketiciyi karşıya getirerek bir güven problemi ortaya çıkmasına sebep olmaktaydı.

Göz hekimi marka yazabilir mi?

Göz hekimi verdiği gözlük camının hastaya tedavi edici ve geriletici özelliği bilimsel olarak kanıtlanmış ve eş değeri olmayan ürünler de marka, isim doğrudan yazabilir. Gözlük camlarının tedavi edici özelliği kısıtlı bir hastalık (Şaşılık-Tembelik) grubuna hitap ettiği için tedavi seçeneklerinden biridir. Burda kullanılan camlar diyoptiri gücüne bağlı olarak reçete edilir. Onun dışında gözlük camlarının tedavi edici özelliği yoktur.

Göz hekimi yazacağı reçeteye ürünlerin genel adlarını yazabilir Kolormatik – Antrefle – Organik – Multifocal – Bifocal gibi camların genel isimlerini yaza bilir – önere bilir. Hasta bunu kendi insiyatifi doğrultusunda tercih edebilir.

Optisyenlik müesseseleri farklı markalarda ürünler satmış olmalarına rağmen reçete de yazan diyoptiri aynıdır ama ürünlerin hepsi bir birine çok yakın teknolojiler ile üretilmektedir. Bilimsel olarak gözle görülür ve anlamlı bir şekilde fark yaratacak bir optik cam üretilemediği için “şu cam çok farklıdır sağlık açısından hasta maksimum fayda sağlar ” diyemiyoruz.

Son zamanlarda kişiye özel çok odaklı camlar , Miyopi ilerlemesini durduran camlar ,Mavi Işık filtre özelliği camların doktorların isim ve marka olarak yazması ve marka belirtmesi haksız rekabete neden olmaktadır.

Eczacılar ilaçta marka belirtilmesin diye yıllardır mücadele ediyorlar .Aynı etken madde ilaçtan, farklı bir çok marka da bulundurmak stok maliyeti yönünden pahalıya mal olması, doktorun belirttiği markanın elinde olmaması ve hastanın aynı etken madde başka bir marka ilacı kabul etmiyor olması mesleki açıdan eczacıları da zor durumda bırakmaktadır. Aynı durumun bizim başımıza gelmesi durumunda sektörü büyük problemler bekliyor olacak.

Kısaca bir örnek vermek gerekirse,

Örneğin; Bizde eczacılar gibi Muvazaa olmadığı için . Firmalar dikey büyüye biliyor bir çok şube açabiliyor. Bir firma hem cam fabrikası kurup hemde mağazalar zinciri açabilir demek oluyor. Sektörümüz de bu potansiyelde çok fazla firma var . Bu firma doktorlara bu camları yazdırması için çalışma yaptıktan sonra markanın peşine giden tüketici bu ürünü üreten ve satan kişinin mağazasına gidecektir. Size gelir ise rekabetçi bir fiyat ve hizmet sunamayacağınızı biliyorsunuzdur . Aynı eşdeğer bir ürünü mağazanıza 1000 TL alıyor iken doktorun yazdığı markayı mağazanıza 2000 TL alıp daha düşük kâr marjı ile satmak zorunda kalıyor olacaksınız. Bunun benzer örneklerini sektörümüz dibine kadar gördü.

Marka yazdırmak hukuki değildir. Böyle bir durum maalesef hastada kafa karışıklığına mesleki olarak da itibar ve güven kaybına neden olur.

Konya Optisyen Gözlükçüler Odası konuya ilişkin şikayetini İl Sağlık Müdürlüğüne bildirmiş, Konya Valiliği bölgede faaliyet gösteren bütün hastanelere uyarı yazısı yayınlanmıştır.

IMG 20220604 WA0000

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu