HABER

1000/1 Kuşkuya Mahal Yoktur.

Türk Optsiyen Gözlükçüler Birliği hukuk müşaviri Avukat Mahmut ÖZBAY Optisyen.tv canlı yayınına katıldı. Geçen canlı yayın konuğumuz olan hukuk müşaviri Av.Halis Çıtır ile teknik aksaklıklar nedeni ile eksik kalan konuları ele aldığımız yayınımızda Av. Özbay Anayasanın vermiş olduğu kararların ne anlama geldiğini kısaca değerlendirdi bizde yazımızda önemli konuları başlık altına aldık.

Anayasanın vermiş olduğu karar hukuki boşluk oluşturmuyor.

Bazı meslektaşlarımızın da 105 maddeli Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği Yönetmeliğinin belli maddelerine ve yönetmeliğin dayanağı olan 5193 sayılı kanunun Ek-1. maddesi ve geçici 4. maddesinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile Danıştay davayı haklı bularak Anayasa Mahkemesine göndermiştir. Danıştay Ek-1. maddesinin tamamının iptalini istemiş, Anayasa Mahkemesi Ek-1. maddenin 2. fıkrasını Anayasaya aykırı olduğu için iptal etmiştir. Gerekçesi ise Anayasaya’nın 7.ve 135. ve 123. maddelerine aykırı olduğu gerekçesi ile iptal kararı vermiştir.

Resim.1
Resim-1 Ek-1. Madde İptal edilen 2. Fıkrası

7. maddesi “Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir ve bu yetki devredilemez.” Ek-1 2. paragrafın ‘Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği yönetmelik hazırlar’ cümlesi TBMM’nin çıkarılmış olduğu bu kanun, bu paragrafında yasama yetkisini devrettiği anlamına gelmektedir.

Anayasa Mahkemesi 135. maddesi ise Birlik ve Odalar kanun ile kurulan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır. Kanunla düzenlenmesi gereken hususlar yönetmeliğe havale edilemez. Kanunla düzenlenmesi gerekmektedir. Yönetmenlik hazırlar cümlesi – yukarıda Resim 1′ de görüldüğü gibi Oda ve Birliğin kanunla düzenlenmesi gereken bütün yetkiyi bu paragrafta yönetmelikle yapabileceği belirtilmiş bu da Anayasa’nın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının kuruluş maddesi olan 135. maddesine aykırı olduğu açıkça belirtilmiştir. 123. maddesi de 7. ve 135. maddesi iptal için yeterli olduğu gerekçesi ile incelemeye lüzum görülmemiştir.

Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği kuruluş kanunu olan Ek-1 1. fıkrası sabit bırakılmış ve Odalar ve Birliğin kuruluşunda bir problem görmemiştir.

Avukat Özbay : Anayasa kanunları iptal eder. Danıştay yönetmelikleri iptal eder.

Danıştay 8. Dairesine, yönetmeliğin ilgili maddesinin yürütmesini durdurma davasını Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu 9 aylık sürenin sonunda inceleyeceğini belirterek Danıştay’ın 8. Dairesine açılan bu yürütmenin durdurma davaları 9 ay sonra görülecektir. Danıştay’ın yürütmeyi durdurmaya red vermesi davayı reddetti anlamına gelmemektedir.

Avukat Özbay : Danıştay’ın 105 maddelik Türk Optsiyen Gözlükçüler Birliği yönetmeliğinin 10 küsürlük maddesine açılan davalarda iptal kararı verilse dahi bu TOGB çalışmalarını engelleyecek mahiyette değildir.

Sosyal medyada yapılan açıklamalarda

Ek-1. maddenin 2. fıkrası iptal edildi. Yönetmelik dayanağı ortadan kalktı. İfadesi doğru değildir.

IMG 20211219 010056 min
Resim-3 Geçici 4. Maddenin Disipline ilişkin cümlesi

Dayanak maddesi yanlış değerlendiriliyor.

Asıl dayanak Ek-1. maddenin 2. fıkrası değildir.

togb yonetmeligi kanun dayanak
Resim-3 Yönetmelik Dayanak Maddesi

Geçici 4. maddesidir. Burada sadece bir cümle iptal edilmiştir.

Birliğin kanunla kurulması gerektiği bilgisi verilen hususlar 2. fıkrada Birliğin hangi organlarının olduğu, organlarının kaçar üyesinin bulunduğu bunların nasıl seçileceği burda belirtilmiş.

Geçici 4. maddenin 3.fıkrasının ilk cümlesinin Ek-1. maddenin benzer olduğu için onuda iptal etmiştir. Bu kuruluş usulüne aykırı olduğu anlamına gelmiyor. Burda sadece yönetmeliğe havale edilmesini iptal ediyor.

gecic 4 maddesi
Resim-2 .Geçici 4. Maddenin iptal edilen cümlesi

Devamında 6643 sayılı Türk Eczacılar Birliği kanunun mali, idari ve disipline ilişkin hükümler kıyasen uygulanır, deniyor. Burda “disipline ilişkin” hükümler kıyasen uygulanması anayasaya aykırılık teşkil ettiğini belirtiyor. Odaların kuruluşu, kaç üyenin bulunduğu yerde oda kurulacağı, optisyenlerin denetlenmesi , odaya kayıt zorunluluğu, optisyenlerin meslekten men cezası verilmesine kadar geçen bütün düzenlemelerin yerinde olduğunu ve Anayasaya’nın aykırılık teşkil etmediğini kuruluş aşamasında bir sorun olmadığını ortaya koyuyor. Bu maddeler açıkça Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği’nin kanunla ne şekilde kurulduğunu ortaya koymaktadır.

Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği yönetmelik hazırlama hususunda dimdik ayakta durmaktadır.

IMG 20211219 095929 min
Resim-5 Geçici 4. Maddenin 6. Fıkrası

6. Fıkrada düzenlenecek yönetmenliğe atıfta bulunuyor. Bu Anayasa Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği ve Odalar için hiçbir şekilde yasal boşluk oluşturmuyor.

Dayanak olarak 6643 sayılı Türk Eczacılar Birliği kanunun disipline ilişkin hükümleri hariç bütün kanunları kıyasen uygulanır diyor.

6643 sayili kanun
Resim-5 6643 sayılı kanunun 39.Maddesinin (h) bendi

6643 sayılı kanunun 39.maddesinin h) Kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların uygulanmasına yönelik yönetmelik taslaklarını hazırlayarak Büyük Kongrenin

onayına sunmak, kabul edilenleri Resmi Gazetede yayınlatmak, bu maddenin de Geçici 4. maddesinde Birliğin yönetmelik hazırlayabildiğini desteklemektedir.

Avukat Özbay : Anayasa Mahkemesi’nin iptal edilen maddelerinin yeniden düzenleme yapılıp TBMM’ den geçirilmese bile, Birlik ve Odaların faaliyetlerine aynı şekilde devam eder, bunda binde bir dahi şüphe yoktur.

“Danıştay o tarihe kadar karar vermese bile biz yeni bir yönetmelik düzenlemeyi düşünüyoruz.”

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu