HABERSEKTÖREL YENİLİKLERSGK

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

e-Arşiv Fatura Portalından e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir? 5.000 ve 30.000 üzeri faturalar GİB e-Arşiv Portalı üzerinden nasıl kesilecek?

01/01/2020 de Optik müesseselerini yeni düzenlemeler bekliyor. e- Arşiv Fatura Mükellefi Olmayan Mükellefler 5000 ve 30000 TL’yi Aşan Faturalarını GİB Portalından Kesecekler.

509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre,

1- Firmaya kesilen KDV Dahil 5.000 TL,
2- Mükellef olmayan herhangi bir vatandaşa kesilen KDV Dahil 30.000 TL.

ve üzeri olan faturalar 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Gelir İdaresi tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Arşiv Fatura portalı üzerinden kesilecek.

e-Arşiv Portalından Fatura Kesme

Gelir İdaresi başkanlığı e-Arşiv Fatura kesilmesi için şu anda test amacı ile bir portal yayına aldı. e-Arşiv test portalına https://earsivportaltest.efatura.gov.tr/login.jsp adresinden girebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Portalı heniz test aşamasında olduğundan dolayı sayfada bulunan Kullanıcı Öner butonunu tıkladığınızda size bir kullanıcı adı ve şifresi üretir ve bununla sisteme girerek test amaçlı e-Arşiv Fatura kesebilirsiniz.

Ekrana ilk Girdiğinizde ekranın sol orta kısmında bulunan Modül Seçiniz alanını tıkladığınızda e-Arşiv Portal seçeneğini tıklayın.

Ekranın sol tarfına Belge işlemleri ve Kullanıcı işlemleri adı altında iki buton gelecek.

Kullanıcı İşlemleri bölümünde Firmanız ile ilgili tanımlamalarınızı yapabilirsiniz.

Belge işlemleri bölümünü tıkladığınızda ise;

e-Arşiv Fatura Oluştur
Müstahsil Makbuzu Oluştur
Serbest Meslek Makbuz Oluştur
Taslaklar
5000/30000 Fatura Ouştur.

bölümleri gelir.

e-Arşiv Fatura Kesmek için 5000/30000 Fatura Ouştur butonunu tıkladığınızda e-Arşiv Faturayı keseceğiniz ekran önünüze gelir. e-Arşiv Portalında yapılan güncelleme ile 5000/30000 Fatura Ouştur bölümünde fatura oluşturma işlemi daha basite indirgenmiştir.

Gelen e-Arşiv Fatura oluşturma ekranında normal bir fatura kesme işleminde yaptığınız gibi girilmesi gereken bilgi ekranlarını doldurduktan sonra altta bulunan oluştur butonuna tıklıyoruz.

Bu aşamadan sonra hazırlanan fatura Taslaklar bölümüne kayıt ediliyor. Solda bulunan Taslaklar butonuna tıkladığınızda kesilen tüm e-Arşiv Faturaları ekranda sırası ile görebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Alıcıya Nasıl Teslim Edilecek?

Portalden düzenlenen e-arşiv faturalar alıcıya elektronik ortamda (e-mail) ya da düzenlenen e-Arşiv Faturanın kağıt çıktısını alarak ve belge üzerine mükellefin ıslak imzası tatbik edilerek elden veya posta yoluyla teslim etmesi gerekiyor.

Faturaların listelendiği bölümün üstünde bulunan ONAY butonuna tıkladığınızda e-Arşiv Fatura Gelir İdaresine ait Mali Mühür ile imzalanarak karşı tarafa iletilmiş olacak.

e-Arşiv Portal Test uygulaması mükellefe bir fikir verebilmek amacı ile oluşturuldu. Gelir İdaresi halen e-Arşiv Fatura Portalı üzerinde çalışma yapıyor.

Son yapılan e-Arşiv Fatura duyurusunda detaylara değinen Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellefleri her ortamda (Bilgisayar, Tablet, Cep Telefonu vb) sorunsuz olarak e-Arşiv Fatura kesebileceği şekilde uygulama geliştirdiğini beyan etti.

E-Arşiv Fatura Portalı için Şifre Almak Gerekli mi?

e-Arşiv Fatura Portalından e-Arşiv Fatura kesme işlemi için mükellefin Vergi Dairesine herhangi bir başvuru yapmasına gerek bulunmamakta. Mükellefler İnternet vergi Dairesi Giriş şifreleri ile e-Arşiv Fatura Kesme Portalına giriş yapabilecek.

e-Arşiv Fatura kesmek için Mali Mühür gerekli mi?

e-Arşiv Fatura Portalına giriş yapmake-Arşiv fatura kesmek ve e-Arşiv fatura göndermek için mükellefin Mali Mühür almayacak. e-Arşiv Fatura Gelir İdaresi adına tanımlanan Mali Mühür ile otomatik olarak onaylanacak.

Tüm faturalarımı e-Arşiv fatura portalı üzerinden kesebilir miyim?

e-Arşiv Fatura Portalı aslında 5.000 ve 30.000 TL üzerinde kesilecek faturalar için hazırlandı ama Gelir İdaresi tarafından yapılan son duyuruda Mükelleflerin tüm faturalarını e-Arşiv Portalı üzerinden kesebileceği açıklandı.

Kısaca 5 bin ve 30 bin üzeri faturaları e-Arşiv Fatura Portalından, diğer faturalarını normal kağıt fatura olarak veya tüm faturalarınızı tutar önemli olmadan e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden de kesebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Sorgulama ve Doğrulaması nasıl yapılacak?

e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden kesilen 5 bin ve 30 bin üzeri faturalar için sorgulama ve doğrulama işlemleri  https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html web adresinden yapılacak.

e-Arşiv Fatura İptal İşlemi Nasıl Yapılacak?

e-Arşiv Fatura Portalından kesilen e-Arşiv Faturalar için iptal işlemi yine e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden yapılacak.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu