GÖZ SAĞLIĞI

Tembel Göz veya Ambliyopi Sendromu.

İnternete en çok aranan ve ebeveynleri endişelendiren , ambliyopi halk dilinde göz tembelliği olarakta adlandırılan göz hastalığı hakkında sizlere uzman görüşlerden bilgiler derledik.

Göz tembelliği nedir?( Ambliyopi)

Ambliyopi veya tembel göz, gözlerin pozisyonundaki asimetriden kaynaklanan görme değişikliğidir. Genellikle çok erken yaşta gelişir ve çocuklukta görme kaybının önde gelen nedenidir. Bu nedenle, bu değişikliğin bir an önce saptanması ve tedavinin değerlendirilmesi için uzman bir göz doktoruna erken bir görme muayenesi yaptırılması şarttır.

Neden oluşur?

Gözlerin görme kapasitesini engelleyen bir hastalık olmamasına rağmen beyin birinden daha kalitesiz bilgi aldığı için daha iyi gören gözü tercih eder. Bu, diğer gözün uyarılmamasına veya yeterince çalışamamasına neden olur ve sonunda “tembel” olur.

Nedenlerinden bazıları şunlar olabilir:

Şaşılık veya göz hizasında değişiklik.

Anizometri : Bir göz ile diğer göz arasındaki derece farkıdır. Çocuk, odaklanması daha kolay olan gözü daha fazla kullanır ve daha dereceli olanı kullanmayı bırakır. Çocuğun iki gözünden biri normal görüşe sahip olduğu için, aile ve çocuğun etrafındakiler olağandışı bir şey fark etmezler.

Eksiklik nedeniyle ambliyopi: Pediatrik katarakt (kristal lensin şeffaf olmaması), pitoz (üst göz kapağının düşmesi) veya korneal opaklık görme gelişimini engelleyebilir.

Belirtiler

Göz tembelliği veya ambliyopi, nedenine bağlı olarak ilk bakışta fark edilmediğinden, her zaman tespit edilmesi kolay değildir. Öte yandan görme kusuru tek taraflı ise evde tespit edilmesi çok zordur. Ayrıca çocuklar çoğu durumda tek taraflı görme eksikliğinin farkında değildir.

Belirli bir pediatrik göz hastalığına eşlik edebileceğinden , pediatrik göz doktoruna danışmamızı gerektiren bazı belirtiler vardır , örneğin:

  • Bir şeye bakmak istediğinizde gözleri kapatmak veya kısmak.
  • Bir şeye odaklanırken başı tekrar tekrar aynı pozisyonda (sert boyun) çevirmek.
  • Gözlerin sık sık ovuşturulması; kaşınan gözler.
  • Özellikle akşamları sık görülen baş ağrıları.
  • Okumak veya çizmek için sayfaya çok yaklaşmak.
  • Yırtılma veya kızarıklık.
  • Güneşte rahatsızlık hissetme (fotofobi) veya karanlığa uyum sorunları (zayıf ışıklı ortamlarda düşme).
  • Oküler deviasyon.

Nasıl tedavi edilir?

Göz tembelliği veya ambliyopiyi düzeltmek için en önemli şey erken teşhis ve tedavidir , çünkü ancak çocukluk döneminde tedavi edilebilir. 3 yaşından itibaren herhangi bir değişikliği tespit etmek için düzenli oftalmolojik kontroller önerilir, ancak gerekirse çocuklarda görme 6 aylıktan itibaren değerlendirilebilir. Ne kadar erken tespit edilirse, sonuçlar o kadar iyi olur.

Göz tembelliğinin tedavisi, nedenine bağlıdır ve şunlardan oluşabilir:

-En yaygın tedavi, çocuk yakın görme görevlerini (çizim, boyama, okuma vb.) yaparken ambliyopik gözün çalıştırılmasına izin veren göz kapakları ( göz bandı) kullanılmasıdır. Bu süreç haftalar veya aylar alabilir.
-Göz tembelliği iki göz arasındaki önemli derece farklılığından kaynaklanıyorsa gözlük takılarak düzeltilebilir .
-Her iki retinanın aynı anda doğru şekilde uyarılmasını engelleyen bir engelden kaynaklanıyorsa ameliyatla ( katarakt ameliyatı, pitoz ameliyatı, kornea saydamlığının iyileştirilmesi vb.) düzeltilebilir.
-Göz tembelliği şaşılıktan kaynaklanıyorsa mutlaka araştırılmalı ve düzeltilmelidir.
-Her durumda, göz tembelliği veya ambliyopi tedavisi için en önemli şey, çocuğun görme prognozu buna bağlı olacağından, erken teşhis ve tedavi etmektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Şaşılık ve tembel göz arasındaki fark nedir?

Ambliyopi veya tembel göz, beyin ile zayıf koordinasyon nedeniyle bir gözün az görmesidir. Beyin daha iyi gören gözü tercih eder, bu da diğer gözün uyarılmadığı ve yeterince çalışmadığı anlamına gelir. Yaklaşık 8 yaşında kesin görüşe ulaşıldığından ve düzeltilmesi daha zor olduğundan, mümkün olan en kısa sürede tespit edilip tedavi edilmesi önemlidir. Şaşılık ise bir veya iki gözde kayma olduğunda ortaya çıkar ve yetişkinlikte de tedavi edilebilir. Çoğu durumda, göz tembelliği şaşılığın bir sonucudur.

Göz tembelliği ne kadar sürede düzelir ve tedavi edilmezse ne olur?

Ne kadar erken tespit edilir ve tedavi edilirse o kadar iyidir, çünkü 7-8 yaşından itibaren tedavinin başarı oranı düşmeye başlar, ancak 15 yaşına kadar iyileşmelerin sağlanabileceği durumlar vardır.

Göz tembelliği önlenebilir mi?

Evet, henüz ambliyopi oluşturmamış bir şaşılığın saptanması ve dolayısıyla gelişmesinin engellenmesi için erken yaşta muayene yapılarak göz tembelliği önlenebilir. Aynı şekilde, anizometropi erken yaşta tespit edilip gözlükle tedavi edilebilir, böylece yama kullanımından kaçınılır. Sonuç olarak, ambliyopi veya göz tembelliği, ancak erken yaşta bir çocuk göz doktoruna muayene olunarak önlenebilecek bir durumdur.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu