HABER

Aidatlar Alınmayacak Peki Şimdi Ne Olacak ?

Sizden gelen sorular üzerine bugünün koşullarında bir değerlendirme yaparak siz saygı değer meslektaşlarımızın aklındaki sorulara cevap vermeye çalıştık.

Anayasa Mahkemesi Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği kuruluş kanunlarının EK-1 ve Geçici 4.maddelerinin ilgili fıkralarının iptal etmiş 22 Haziran 2021 Salı günüde Resmi Gazetede yayınlanmıştı. Kanunun eksiklerinin düzenlenmesi için 9 aylık bir süre tanınarak TBMM’ye geri göndermişti. Buna istinaden Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği’nin çıkardığı yönetmelik kanuna Anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile iptal oldu.
Atilla Karip’in Danıştay’a açmış olduğu aidatın usulsüz belirlendiğine ilişkin şikayeti Danıştay tarafından red edilmiş. Danıştay’ın bir üstü mahkemesi olan DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRLERİ KURULU’na taşımıştı. Bu mahkeme ise yönetmelik aidat belirleme miktarını belirtilen 51. Maddenin 1. Fıkrasının (a) ve (b) bentlerinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

1. Aidat ödeyecek miyim ?

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdiği için aidat şuanda ödemek zorunda değilsiniz.

2. Geçmişse dönük aidatlar geri alına bilir mi ?

Evet . Bu mümkün görünüyor. Kesin değil bu durumu yakından takip ediyoruz . Yalnız Danıştay Dava Daireleri Kurulu yürütmeyi durdurdu. Kesin karar verilince tekrar hukukî değerlendirme alacağız.

3. Odaya kayıt zorunluluğu devam ediyor mu ? Kayıt olursam ücret ödemek zorunda mıyım ?

Evet, Sağlık Bakanlığı 18/1/2014 tarihli ve 28886 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde değişikliğe gitmiş. odaya kayıt olmak zorunluluğu getirilmiştir. Kayıt zorunluluğu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüklerine  başvurular yapılmış cevabı paylaşılacaktır.

4.Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği’nin 1. Olağanüstü Genel Kurulda hazırladığı yeni yönetmeliği Resmi Gazete geri iade etti . Bu ne demek oluyor ?

Resmi Gazete Anayasa Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda, Türk Optisyen Gözlükçüler Birliğinin artık yönetmelik çıkarma yetkisinin olmadığını söyledi ve Yönetmeliği iade etti. Yönetmelik çıkmaz ise Birlik felç olacak.

5. Bundan sonra ne bekliyor Odalar ve Birliği ?

Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu süre doldu ve mahkeme kararı ve Birlik ve Odalar İşlevsiz hale getirdi. Tek çıkış yolu Oda ve Birlik kanunu bir an önce meclisten çıkarmak.

Not : Gerekli itiraz süreçleri başlatıldı. Bugünün koşullarında değerlendirilmiştir.

Resmi Gazeteye tekrar yönetmelik yayınlanması için başvuru yapıldı. Kabul edilir ise Birlik yoluna disipline ilişkin hükümleri olmadan devam edecektir. İkinci kez ret gelirse maalesef kanun maddeleri tekrar düzenlenip mecliste geçmek zorunda.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu