HABERSEKTÖREL YENİLİKLERSGK

ABDULLAH AYDIN’dan Önemli Açıklama.

I.Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası 02/01/2020 tarihli duyurusu ile, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, 5510 sayılı yasanın 73 üncü maddesi 13 üncü bendinin uygulanmasını sağlayamadıkları gerekçesi ile 2020 yılı SGK sözleşme ücretlerinin oda tarafından 2020 yılı yıllık aidatlarından karşılanması kararı açıklanmıştır.

 

İlgili kararın, oda üyesi optisyen-gözlükçülerin mesul müdürlük yaptıkları müessese için ödenen 2020 yılı SGK sözleşme bedelinin 2020 yılı oda üyelik aidatından mahsup edilme sureti ile yerine getirileceği anlaşılmaktadır.

 Kuruluş amacı meslektaşın (optisyen-gözlükçü) ve mesleğin (optisyenlik-gözlükçülük) gelişimini sağlamak olan odalarımızın, üyelerinden almış oldukları aidatlardan oluşan gelirlerini kuruluş amacını gerçekleştirmek için sarf etmeleri gerekliliği ortadadır.

 Optisyenlik Müesseseleri ile optisyen-gözlükçü kavramlarının farkını 5193 sayılı yasanın yürürlük tarihinden bu yana geçen 15 yıllık süre içerisinde bazı çevrelerin hala algılayamamış olması üzüntü vericidir.

Odalarımızın üyeleri ve doğal olarak odalardan hizmet alma hakkı optisyen-gözlükçülerdedir. SGK ile sözleşme imzalayarak çalışma yapan müesseseler ise Optisyenlik Müesseseleridir. 5193 sayılı yasa uyarınca, Optisyenlik Müesseseleri oda üyesi optisyen-gözlükçüye ait olabileceği gibi optisyen-gözlükçü olmayan gerçek ya da tüzel kişilere de ait olabilir.

Odalara aidat ödeme yükümlüğünün optisyen-gözlükçüde olduğu yasal anlamda tartışmasızdır. Hal böyle iken, odalarımızın üyesi olmayan optisyenlik müessese sahiplerinin SGK sözleşme bedellerinin oda tarafından karşılanması, oda gelirlerinin kuruluş amacına aykırı olarak oda üyesi olmayan kişiler lehine usulsüz kullanımı sonucu doğuracaktır.

 Örneklemek gerekirse; sahibi tüzel kişi olan X Optisyenlik Müessesesinin 2020 yılı SGK sözleşme bedelinin oda tarafından, müessesede çalışan mesul müdür Y’nin 2020 yılı aidatından mahsup edilmek şeklinde karşılanması halinde, amacı optisyen-gözlükçülere hizmet üretmek olan odanın, bu amaç için toplamış olduğu aidatlardan 511 TL’nin, oda üyesi olmayan X tüzel kişi lehine harcanması sonucu ortaya çıkacaktır.

 Yine aynı X tüzel kişiliğinin sahip olduğu optisyenlik müessesinde bir mesul müdür ve bir de çalışma belgeli optisyen olduğunu düşündüğümüzde, mesul müdür sıfatı ile çalışan optisyen-gözlükçü 2020 aidatını 511 TL. eksik ödeyecek ancak mesul müdür olmayan çalışma belgesi ile çalışan optisyen-gözlükçü ise 2020 aidatını tam olarak ödeyecektir.

 Oda üyesi optisyen-gözlükçüler arasında aidat miktarları bakımından adaletsizliğe yol açacak ve daha da önemlisi oda gelirlerinin odanın kuruluş amacı dışında oda üyesi olmayan kişilere aktarılması suretiyle usulsüz harcanmış olması sonucunu doğuracak bu kararın oda yönetim kurulu tarafından acilen gözden geçirilmesi gerekmektedir.

 

   TOOMAD GENEL BAŞKANI

         ABDULLAH AYDIN

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu